Grupul pentru Comunicare Strategică (GCS) a avertizat, luni seară, că informații false sunt puse în circulație în limba română de pe platforme găzduite în Rusia și sunt propagate apoi pe rețelele sociale. Este cazul site-ului http://antenanews.xyz, care obligă utilizatorul, pentru a putea citi conținutul materialelor, să distribuie materialele prin intermediul rețelei de socializare Facebook.
Astfel, între articolele promovate de acest site se numără cel cu următorul titlu: „UN TIR PLIN CU CADAVRE A FOST DEPISTAT AZI DIMINEAȚĂ ÎN CAPITALĂ! 250 DE PERSOANE SE PRESUPUNE CĂ TOȚI SUNT MORȚI DE СОVID”.
„Precizăm faptul că aceste informații prezentate în articol sunt complet false!” – avertizează autoritățile române.
Articolul este ilustrat cu o imagine din 2018, din Guadalajara (Mexic), în care este surprinsă partea din spate a unor camioane frigorifice în care se află cadavre învelite în folii negre de plastic, relatează Digi 24.
„250 de cadavre au plecat la drum într-un tir! Nu sunt gunoaie, au nume! Valul de virus ce loveste tara noastra de ceva vreme, a atins cote incredibile: morgile au ajuns să fie pline, iar spitalele țin cadavrele în camioane frigorifice. Azi dimineata, un tir cu 250 de corpuri puse în saci de plastic, a plecat la drum prin capitala, unde se indrepta acesta deocamdata nu se cunoaste. Soferul a fist retinut pentru 72 de ore, politia a deschis un dosar pe acest caz, urmeaza a fi stabilite toate circumstantele incidentului. Autoritățile încă nu au venit cu o explicație…”, se afirmă în conținutul articolului.
În plus, este de observat punctuația incorectă a textului, dar și extensia ciudată a site-ului „.xyz”.
„Facem apel ca acest tip de articole să NU fie distribuite pe paginile de socializare, întrucât o astfel de conduită contribuie la răspândirea de informații false și determină comportamente sociale nejustificate. Totodată, încurajăm populația să se informeze doar din surse oficiale”, mai spune Grupul pentru Comunicare Strategică.
Grupul de Comunicare Strategică a precizat, luni seara, că singura garanție pentru ca măsurile de relaxare din prezent să continue este ca românii să respecte, în proporție cât mai mare, normele sanitare, în contextul epidemiologic actual.
Având în vedere dezbaterile din spațiul public referitoare la evoluția epidemică a noului coronavirus (COVID-19) în România și necesitatea continuării măsurilor de protecție sanitară, Grupul de Comunicare Strategică a transmis, luni seara, o precizare de presă.
Profesorul Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat luni seară, la Digi 24 că tendințele în ce privește infectările noi cu coronavirus sunt îngrijorătoare.
Invitat la emisiunea „Jurnalul de Seară”, Rafila a spus că tendința în cele patru zile care au trecut arată că nu putem fi încă relaxați în ceea ce privește epidemia și că nu trebuie să credem că „odată cu venirea verii lucrurile s-au rezolvat și pentru că am avut o situație mai bună două sau trei săptămâni, o situație mai puțin bună nu poate apărea”.
„Azi avem 166 de cazuri, dar mergem cu a treia măsură de relaxare. Vom avea o perioadă în care va urma o creștere ușoară, progresivă, nu o creștere exponențială (…) În măsura în care respectăm aceste ordine, aceste măsuri de precauție, normele de aplicare privind desfășurarea și funcționarea activităților pe care le relaxăm, atunci putem gestiona și un număr de cazuri care va crește de la o zi la alta”, a spus ministrul la Digi 24.
Tătaru a vorbit și despre condițiile în care s-ar putea reveni la măsuri restrictive.
„În condițiile în care vom vedea că există o transmitere accentuată în comunitate și vom vedea care sunt zonele cu anumită preponderență, vom interveni în acele zone, urmând ca progresiv, odată cu limitarea, să retragem aceste restricții, dar se poate și să intervenim la nivel general dacă vedem o transmitere în comunitate care este generalizată, a precizat el.